Autònom o Societat? Et donem les claus per a triar l’opció que millor s’adapti a tu

Estàs pensant a obrir el teu negoci però no saps si és millor fer-ho com a autònom o Societat? Sens dubte és una decisió molt important, però pots decidir-te analitzant el teu cas personal estudiant els punts que et proposem en aquesta guia.

En Centre Gestor et resumim els consells per a saber quan et convé més ser autònom o constituir una societat, depenent de les teves circumstàncies econòmiques i personals.

El tipus de negoci que obriràs, els diners amb el qual comptes per a això, els tràmits, ajudes públiques, si emprens sol o amb socis, el teu patrimoni personal, els impostos que pagaràs i la gestió que hauràs de realitzar de la teva empresa són les preguntes clau que hauràs de fer-te per a decidir si vols començar la teva aventura emprenedora com a autònom o creant una empresa.

POSA'T EN CONTACTE AMB NOSTRALTES

T'ajudem a decidir quin model de negoci et convé més

Si vols que estudiem el teu cas en profunditat perquè triïs la teva millor opció, compta amb assessors experts. Analitzarem la teva situació personal i econòmica i formalitzarem el teu negoci amb la forma més encertada.

Centre Gestor t’ofereix el servei integral de confiança que t’ajudarà a créixer i avançar.

POSA'T EN CONTACTE AMB NOSTRALTES

Societat o autònom segons el capital inicial

No es tracta únicament de saber quant diners tens per a invertir en el teu negoci, sinó de quants diners necessites reunir per a crear-ho. Si et dónes d’alta com a autònom, no necessitaràs gens de diners extres, mentre que en el cas de la Societat és obligatori disposar d’un mínim de 3.000 euros en concepte de capital social inicial, més els honoraris del notari i el Registre Mercantil.

Ara bé, aquest capital social pot ser tant diners com béns, com per exemple part del mobiliari aportat pels titulars de la S.L. La part positiva és que no fa falta que disposis dels 3.000 euros en el moment de crear l’empresa, coneguda com a societat de formació successiva.

 

Ajudes inicials de l’autònom i de la societat

Les bonificacions de la Seguretat Social per a crear empreses són més igualitàries des que es va establir que els autònoms societaris també tenen dret a emprendre amb la seva ajuda estrella. Sí, ens referim a la tarifa plana.

De fet, podràs usar el teu atur per a invertir-lo en el teu negoci, tant si emprens com a autònom o constitueixes una societat quant a altres ajudes sempre dependrà de les bases de la convocatòria, encara que solen ser tant per a autònoms com per a societats limitades.

Diferències entre autònom i Societat en la formalització del negoci

L’alta és un dels aspectes més diferents entre les 2 opcions:

Com a autònom el procés es basa a donar-se d’alta en Hisenda i Seguretat Social. Depenent de l’activitat econòmica també pot ser requerida llicència (com en el cas d’advocats, instal·ladors, metges…)

En canvi, la formalització d’una societat és una mica més complexa:

  • Registra la denominació social de la teva societat limitada en el Registre Mercantil.
  • Visita al notari per a formalitzar l’escriptura de constitució de la societat. En aquest pas hauràs hagut de redactar els estatuts.
  • Alta en Hisenda i Seguretat Social.
  • Justificant del model d’Impost de Transmissions i Actes Jurídics Documentats.
  • Inscripció de l’empresa en el Registre Mercantil.
  • Depenent de la mena d’activitat, necessitaràs llicència especial. És el cas de negocis com per exemple, les agències de viatges.

 

¿Autònom o Societat Limitada? - Centre Gestor

És més car formalitzar el teu negoci com a autònom o com societat?

Sens dubte com a societat. Pensa que en aquest cas, a més del capital social obligatori, tant la seva creació com la seva gestió és més cara a causa de la seva complexitat.
En el cas de la creació, hauràs de comptar amb els honoraris del notari més les taxes. En Centre Gestor elaborem els estatuts per tu, ja que solen ser complexos per als emprenedors, sobretot si hi ha socis.

En el cas dels autònoms tant la gestió com l’alta són molt més barats.

 

Diferències entre autònom i societat davant deutes

La qüestió de la responsabilitat social és un dels punts més importants i que més preocupen els emprenedors, i no és per a menys.

Si una Societat té deutes els socis respondran segons el seu capital aportat. Bé és cert que sempre hi ha una lletra petita, ja que ha de quedar demostrat que no hi ha hagut mala fe en l’administració de l’empresa.
És a dir, que els socis han fet tot el possible per fer front als deutes, no creguis que pel fet de tenir una S.L. no pots arribar a perdre el teu patrimoni davant deutes importants.

En el cas de ser autònom la protecció del patrimoni personal és menor, perquè la responsabilitat és il·limitada, de manera que davant deutes respondries amb tots els teus béns. L’única excepció és l’habitatge habitual, que es permet eliminar de la teva responsabilitat il·limitada davant impagaments donant-te d’alta com a emprenedor de responsabilitat il·limitada.

 

Autònom o societat quan hi ha socis

En el cas que existeixi més d’un emprenedor implicat en el negoci pot ser més interessant la creació d’una societat, per a deixar ben clar el tipus de participació i funcions de cada soci, l’aportació de capital, distribució de beneficis. És una bona manera de protegir-se davant males accions.
Però pensa que depenent de la teva capital inicial, o dels beneficis inicials que aneu a tenir, existeix també l’opció de crear una comunitat de béns, que seria la forma jurídica més senzilla.

Societat unipersonal o autònom

Si emprendràs sol i estàs convençut que vols crear una societat, la teva opció és la societat unipersonal. És el mateix que una societat de responsabilitat limitada amb més socis, de fet hauràs de seguir els mateixos passos per a crear-la, a excepció que tu hauries de realitzar totes les funcions d’aquesta.

 

Societat o autònom segons la fiscalitat

Una de les grans diferències entre ser autònom i societat és la fiscalitat. De fet com en el cas de la formalització, és millor veure’l per parts:

Fiscalitat i impostos dels autònoms

Els autònoms paguen impostos segons la Llei d’IRPF. Com es tracta d’un impost progressiu, com més rendiments tinguis més pagaràs. Cada trimestre han d’ingressar a Hisenda un 20% del seu rendiment net, com a pagament anticipat (conegut com a ingrés a compte) de la Declaració anual de la Renda.
A més, cal tenir en compte les despeses deduïbles. Es pot deduir l’IVA de totes les despeses relacionades directament amb el negoci, així com desgravar algunes despeses segons la Llei d’IRPF.

Impostos de la Societat

En aquest cas, el teu pagaràs l’IRPF que et correspongui com a persona física segons la teva condició (si ets autònom o contractat per la teva pròpia empresa), mentre que la teva empresa pagarà l’Impost de Societats, el de l’IVA i qualsevol altre impost especial que li correspongui segons la seva activitat.
Mentre que l’IRPF és progressiu, l’Impost de Societats és fix, sent del 15% de la base imposable per a noves empreses i del 25% per a la resta d’S.L.
D’aquí ve que molts emprenedors pensin que es paga menys impostos en tenir una S.L.

 

Diferències entre la comptabilitat de l’autònom i la societat

De nou la comptabilitat dels autònoms és molt més senzilla, ja que només estan obligats a tenir el Llibre d’IVA, Llibre d’IRPF, Llibre de Béns d’Inversió i d’Operacions Intracomunitàries, i no tots aquests llibres són obligatoris per a tots els autònoms, perquè depèn de la seva activitat.

En realitat, portar aquests llibres és molt simple, perquè només has de tenir ben registrades totes les factures de venda i despesa. I si uses un programa de facturació com el nostre (Facturae Cloud), encara és més senzill, ja que fa els teus llibres de manera automàtica amb totes les teves dades de facturació.

El cas de la societat és diferent perquè la seva comptabilitat és més complicada en seguir la normativa del Pla General Comptable. També et pot ajudar a fer-ho més fàcil un programa de facturació en línia. A més, recorda que és obligatori presentar anualment en el Registre Mercantil Provincial el Llibre Diari, Llibre d’Inventaris i Comptes Anuals.

És millor ser autònom o crear una societat segons l’activitat?

El tipus de negoci que vagis a emprendre pot condicionar la forma jurídica, sobretot si es tracta d’activitats professionals més adequades per a autònoms. És important que t’informis bé sobre aquest tema per a no fer l’efecte a Hisenda que creguis una empresa instrumental, amb l’únic objectiu de facturar els teus ingressos com a professional a través de l’empresa.

 

Avantatges i inconvenients de ser autònom o societat

Com veus, decidir entre ser autònom o societat depèn de molts factors i de la teva situació personal i econòmica. A continuació et detallem diversos llistats de pros i contres de les 2 opcions:

Avantatges de ser autònom:

  • No necessites capital inicial i els tràmits inicials són més senzills i barats. El pagament trimestral i anual dels impostos és més fàcil, així com la comptabilitat.
  • Si tens previsió de començar a poc a poc i encara no tens gairebé clients, ni ingressos ni treballadors és la millor opció.

El principal inconvenient de ser autònom és que respondràs amb tot el teu patrimoni davant deutes, un dels motius pels quals et pot interessar contractar una assegurança de responsabilitat civil.

Avantatges de la societat:

  • La responsabilitat és limitada.
  • Quan s’aconsegueixen més beneficis es paga una quota fixa d’impostos.
  • Davant la presència de socis pot ser l’opció més segura.

L’inconvenient és que tant la creació com la gestió és més cara i complicada.

 

 

Tria el model de negoci que millor s'adapti a tu

Necessites més informació?

El nostre equip d’experts t’ajudarà amb el que necessitis. Respondrem tots els teus dubtes i avaluarem les alternatives en funció de la teva situació personal i econòmica.

Tria el model de negoci que millor s'adapti a tu