A partir de l’1 de gener de 2023 entra en vigor el nou sistema de cotització per trams dels autònoms. En aquest nou sistema, cotitzaràs en funció dels ingressos reals que tingui la teva empresa, és a dir, sobre la base del rendiment net.

Per tant, queda suprimida la tarifa plana i suposa un canvi important per als autònoms.

 

Com es farà la cotització, passos a seguir?

Des de Centre Gestor, t’expliquem quins són els passos a seguir per a saber quina serà la teva quota d’autònoms i com calcular els teus rendiments nets.

  1. Per començar, hauràs de fer una previsió d’ingressos nets de manera provisional, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2023.
  2. Aquest càlcul et permetrà saber en quin tram de les taules de cotització et trobes.
  3. El tram, el comunicaràs a la TGSS al portal de la Seguretat
  4. Import@ss, on tindràs tota la informació sobre quant i quan s’han d’abonar les quotes.
  5. Al ser una previsió d’ingressos, és probable que, durant el període de cotització, es produeixin desviacions significatives. Aleshores hauràs de canviar la base de cotització inicial. Aquests canvis estan limitats a 6 vegades a l’any.
  6. Una vegada tancat l’any fiscal, es presenta la declaració de la renda i es creuen les dades. Regularitzem la cotització de la RETA anual en funció de la declaració de l’IRPF presentada el següent any.
  7. Si, els teus rendiments reals cotitzats, són majors que la previsió realitzada, en 2 mesos s’haurà de pagar el dèficit de cotització. Però, si al contrari, els teus rendiments han estat inferiors a la previsió inicial, llavors la TGSS et retornarà la diferència en 4 mesos.

 

POSA'T EN CONTACTE AMB NOSALTRES

Som assesors experts par a pymes i autònoms

Tramita amb nosaltres tots els assumptes relacionats amb el teu negoci, amb la seguretat i confiança que t’aporten els nostres assessors experts.

Centre Gestor t’ofereix el servei integral de confiança que t’ajudarà a créixer i abançar.

POSA'T EN CONTACTE AMB NOSALTRES

Taula de cotització per a 2023, com són les noves quotes d’autònoms?

A continuació, et presentem la taula de cotització per a 2023, on pots veure els trams de rendiments nets, les bases mínimes i màximes de cotització per cada tram i la quota final que els correspon.

Quotes de cotitzacións segons trams de previsió de rendiments nets.

 

Quan es paga la quota d’autònoms?

La quota, tal com ha estat des del principi dels temps, continua pagant-se de manera mensual, i en aquest cas, es pagarà l’últim dia hàbil del mes en curs. Per exemple, ja que estem al novembre, la quota d’aquest mes la pagarem el 30 d’aquest mateix mes.

Siu per casualitat, el pagament no s’efectués en la data indicada, s’aplicarà un recàrrec del 10% quan es faci el pagament al mes següent (inclosos els interessos que es generin des del dia de venciment).

Amb retards superiors al mes, el recàrrec puja a un 20% més els interessos.

Davant d’imprevistos o situacions que impossibilitin el pagament de la quota, s’ha habilitat la possibilitat de fraccionar-los o ajornar-los.

 

 

Què passa amb els autònoms col·laboradors?

Els autònoms col·laboradors, no podran cotitzar una base mínima inferior al SIM (Salari Mínim Interprofessional), que està establert en 1.000€ i que per al 2023, està previst que sigui de 1.049€ en 14 pagues, (1.223€ en 12 pagues).

Cal ressaltar que les bonificacions i ajudes que ofereix l’Estat, segueixen estant a disposició per als autònoms col·laboradors.

 

I els autònoms societaris? com es veuen afectats?

En aquest cas, els autònoms societaris, també hauran de cotitzar en funció dels ingressos reals nets, però amb una diferència respecte dels autònoms per compte propi, els autònoms societaris tindran una base mínima de cotització fixada de 1.000€ al mes. O dit d’una altra manera, aquests, pagaran una quota mínima de 310€ al mes eln 2023, que implica un estalvi de 814,44€ respecte a 2022.

Això sí, la deducció de despeses de difícil justificació, passa ser del 7% al 3%.

 

Els nous autònoms es veuen afectats?

El govern continuarà oferint la Tarifa Plana de 80 euros per a aquells autònoms que decideixin començar a treballar per compte propi des de 2023.

La tarifa pot tenir una durada de 12 fins als 24 mesos, encara que es pot ampliar fins i tot fins als 36 mesos. Aquesta dependrà de la Comunitat Autònoma en la que et trobis i del rendiment net obtingut durant el primer any.

Així que, si estàs pensant seriosament a fer-te autònom, no tinguis por i llança’t, des de Centre Gestor, estarem al teu costat amb l’equip d’experts en tributació i cotització de pimes i autònoms, per a tot allò que necessitis i poder solucionar-te tots aquells dubtes que puguis tenir.

 

Si tens dubtes Centre Gestor t’ajuda amb el nous sistema de cotització de 2023.

Et fem la vida més fàcil

Com cotitzar com autònomo al 2023?

El nostre equip d’experts t’ajudará amb tot allò que necessitis. Respondrem tots els teus dubtes i avaluarem les alternatives.

Et fem la vida més fàcil