La Seguretat Social rep un atac de suplantació d’identitat: el nou “avís de reemborsament” és una estafa

Un grup d’estafadors ha suplantat la identitat de l’Agència Tributària enviant un correu electrònic en el qual informen que el receptor del missatge és  beneficiari d’un “reemborsament” per diversos centenars d’euros. Aquest tipus d’estafa és una tècnica coneguda com phishing.

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) adverteix que “L’estafa avisa a l’usuari que té dret a un pagament de la Seguretat Social, i per a rebre’l ha d’accedir a un enllaç que simula ser una adreça web de la seu electrònica de la Seguretat Social, encara que en realitat enllaça a una pàgina fraudulenta. A més, es dóna a l’usuari un termini de temps limitat per a realitzar el suposat tràmit, amb la finalitat d’accentuar la seva sensació d’urgència i facilitar l’engany.”

Si el correu no acaba en sepe.es no l’obris

L’email que s’està rebent resa: “SeguridadSocial: l’informa que existeixen obligacions, producte d’una liquidacion tributària que es enceuntra impaga. pot descarregar L’informe generat pel SII en el següent enllaç”, es llegeix en la comunicació.

A continuació s’inclou un enllaç on descarregar un supòsit informe en el qual es detallaria l’impagament, però es tracta d’un virus.
“Recorda, abans d’obrir qualsevol correu electrònic comprova que realment siguem nosaltres. Si no acaba en @sepe.es NO HO OBRIS”, ha advertit en un tuit el mateix SEPE després de l’increment de casos.

Què fer si es rep aquest email

La Seguretat Social recomana “verificar que es tracti d’un organisme oficial”, fixar-se en la URL i el remitent, el llenguatge utilitzat i si es dubta “no clicar, esborrar-lo i consultar fonts oficials”. “No piquis”, tanca el missatge.