fbpx

 TRUCA’NS ARA SENSE COMPROMÍS! | BARCELONA 938 09 11 86 | LLEIDA 973 27 97 00

ÀREA CLIENT

On posarà el focus l’Agència Tributària en el 2021?

On posarà el focus l’Agència Tributària en el 2021?

Com cada any, al BOE del 1 de febrer de 2020 s’ha publicat la Resolució de 19 de gener de 2021, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2021, la novetat més important del qual és que l’Agència Tributària reforçarà els seus treballs per detectar falses residències fiscals a l’estranger mitjançant l’ús de dades massives a través de la tecnologia d’anàlisi d’informació coneguda com a “big data“.

Els inspectors d’Hisenda utilitzaran més de 70 fonts d’informació diferents per determinar si el contribuent que aparentment resideix a l’estranger, en realitat viu a Espanya. Aquest ús massiu de dades anirà des dels riscos fiscals del titular en qüestió, a les característiques del lloc on resideix o els seus llaços familiars i arrelament, entre altres. Amb això, l’Agència obté indicis que poden determinar la residència a Espanya d’aquests patrimonis, ja sigui perquè passen més de la meitat de l’any al país, compten amb un centre d’interès econòmic rellevant o relacions familiars.

L’Agència Tributària també extremarà el control sobre les plataformes de comerç electrònic en paral·lel a la implementació en 2021 de les noves regles europees d’IVA sobre la matèria, i continuaran les personacions a locals de negoci com a element irrenunciable de control, conjugant els drets del contribuent amb les facultats inspectores. L’àrea de recaptació farà un control especial de les titularitats “de conveniència” dels terminals de punt de venda per lluitar contra la col·locació dels TPV a nom de tercers a fi d’eludir embargaments.

En l’àmbit de la lluita contra el narcotràfic i el contraban s’impulsarà la intel·ligència artificial per a l’anàlisi patrimonial i les recerques de blanqueig.

A més llançarà una eina informàtica per predir errors a la declaració de la renda, i s’impulsarà la intel·ligència artificial per a l’anàlisi patrimonial i les recerques de blanqueig.

A continuació exposarem un breu resum de les principals mesures i actuacions que s’escometran en aquest exercici 2021 per part d’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT).

Control tributari

  • Es busca que existeixi un control exhaustiu sobre les plataformes de comerç electrònic en paral·lel a la implementació en 2021 de les noves regles europees d’IVA sobre la matèria.
  • Així mateix, l’Agència Tributària reforçarà amb “big data” el control d’espanyols que simulen residir a l’estranger.
  • En la mateixa línia, l’Administració Tributària gestionarà dues noves figures tributàries, l’impost sobre determinats serveis digitals i l’impost sobre transaccions financeres; i a això s’uneix la previsible incorporació del paquet de comerç electrònic (“ecommerce package”) amb importants novetats gestores en el pagament de l’IVA de les plataformes de comerç electrònic.
  • No només es busca una nova imposició tributària, sinó que també es prioritzarà el control dels riscos fiscals d’aquells contribuents que menys s’hagin vist afectats pels efectes econòmics del COVID-19, lògicament mantenint un nivell general de control adequat, donada la necessitat de combinar l’atenció a les situacions de falta de liquiditat amb l’obligació de comprovar exercicis anteriors a la crisi dins del període de prescripció.

Sobre la fiscalitat internacional

  • Sobre la fiscalitat internacional, es busca que en el 2021 es completi el desenvolupament del nou sistema automatitzat d’anàlisi de riscos en matèria de preus de transferència, una anàlisi que es veurà també reforçada per la informació sobre mecanismes transfronterers de planificació fiscal potencialment agressiva (Directiva ‘DAC6’).
  • Així mateix, es mantindrà el focus en la identificació d’estructures i pautes de comportament que es beneficiïn indegudament de la baixa fiscalitat dels paradisos fiscals i règims preferencials, i que puguin ser o siguin replicades o estandarditzades per a l’ús per part d’una pluralitat de contribuents.

Sobre el comerç electrònic

  • En relació amb el comerç en línia, l’Agència intensificarà el seu control, tant des de la perspectiva de la tributació directa com de la indirecta, realitzant una aproximació cooperativa, quan sigui possible, per determinar la forma més adequada d’accedir a la informació necessària de les plataformes de comerç electrònic o, en cas de no ser possible, fent valer les obligacions generals d’informació legalment previstes i el règim sancionador per incompliment.
  • A més, en paral·lel a la implementació en 2021 de les mesures normatives que deriven del paquet ‘ecommerce’, i per assegurar la seva adequada aplicació, l’àrea d’inspecció extremarà el control sobre les plataformes de comerç electrònic per evitar que aquest tipus d’operacions puguin eludir el pagament de les obligacions tributàries que els corresponen, en particular, a l’efecte de la tributació indirecta.

Sobre la lluita contra el narcotràfic i el contraban

  • L’Agència Tributària ha assenyalat que, en l’àmbit de la lluita contra el tràfic de drogues i altres il·lícits, s’impulsarà la implantació de tecnologies avançades basades en intel·ligència artificial, ‘big data’ i mineria de dades per reforçar les recerques del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària en matèria d’anàlisi patrimonial i blanqueig de capitals.
  • En la mateixa línia, la Vigilància Duanera continuarà tenint caràcter prioritari en el suport a les actuacions de lluita contra el frau fiscal més complex en totes les seves fases, especialment en el cas de les actuacions que requereixen l’ús de tècniques o facultats de policia judicial en suport a la ONIF i a l’Àrea de Recaptació.

Vegeu la nota de premsa del Ministeri d’Hisenda en relació amb aquestes directrius del Pla Anual de Control Tributari 2021.

Para cualquier duda por favor, póngase en contacto con nuestro equipo de expertos, por correo electrónico info@centregestor.es o si lo prefiere visítenos en nuestras oficinas de Lleida, Barcelona o Tremp.

2021-02-04T22:49:06+00:00febrer 4th, 2021|Sin categoría|
Go to Top